Hay Day-Ik heb een rekening ontvangen voor een aankoop die ik niet heb gedaan. Wat moet ik doen als ik vermoed dat er fraude in het spel is?-[Hay Day Dutch]

Als jij en je kind nog nooit een van onze spellen hebben gespeeld en vermoeden dat er sprake is van frauduleuze transactiepraktijken op het account, neem dan onmiddellijk contact op met Apple (voor iOS-apparaten) of Google (voor Android-apparaten) aangezien zij het transactieproces beheren.
Voor Apple (iOS)-apparaten:
Bezoek Apple Support, selecteer de koppeling ‘Contact opnemen met iTunes Store-support’, klik vervolgens op ‘Aankopen, facturering en vergoeding’ en kies ten slotte de optie die op jou het meest van toepassing is.
Voor Google (Android)-appraten:
Bezoek Google Help en gebruik het zoekveld, of maak gebruik van de knop ‘Contact us’ op de pagina (alleen op de Engelse versie van de website) om contact op te nemen met een medewerker van de klantendienst van Google via e-mail of de telefoon.
Als je al contact hebt opgenomen met Apple of Google in verband met de vermoedelijk frauduleuze praktijken en zij je naar ons hebben doorverwezen, neem dan contact met ons op via transactions@supercell.com. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde omschrijving toevoegt van wat er is gebeurd en wanneer het is gebeurd, en stuur ontvangstbewijzen van transacties, relevante screenshots enz. mee.
Lees daarnaast ook de sectie Fraud issues (alleen in het Engels) voor meer informatie over vermoedelijk frauduleuze praktijken.

Comments are closed.