Categories

Hay Day – Ik heb mijn Android-aankoop niet ontvangen! | Hay Day – Nederlands

Als je hebt geprobeerd een aankoop te doen, maar deze is geannuleerd, dan wordt de bestelling niet in rekening gebracht.

De Google Play Store kan echter wel een tijdelijke ‘reservering’ op je creditcard plaatsen die gelijk is aan de waarde van de aankoop. Maak je geen zorgen: deze ‘reserveringen’ worden na korte tijd automatisch weer verwijderd.

Aankopen kunnen worden geannuleerd als het factuuradres en/of de naam die je hebt geregistreerd in Google Wallet anders is dan de gegevens op je creditcard.

Je kunt dit probleem verhelpen door contact op te nemen met je bank en je gegevens te controleren. Meld je vervolgens aan bij je Google-betalingscentrum en controleer onder Betaalmethoden of deze gegevens overeenkomen.